14 Ocak 2011 Cuma

BİZİ Mİ KORUYORSUNUZ?

DİKKAT! Bu yazıyı yazma hissiyatı, AKP Genel Başbakan Yardımcısı, Hüseyin Çelik’in basına verdiği demeçte yer alan şu sözlerden sonra oluşmuştur!

Hüseyin Çelik: Neye dayanarak bu yönetmelik hazırlanmıştır? Anayasanın 58. maddesi gençlerin alkol bağımlığından korunası hükmünü getirmektedir. Devlete bunu görev ve vazife olarak vermektedir.”

MERAKLISINA 58. MADDE:

Madde 58 . – Devlet, istiklâl ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müsbet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda ve Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alır.

Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.

Gündem o kadar yoğun ki... af yasası, üniversiteler ve öğrenci harektliliği, silah yasası, alkol yasası, zırt yasası, zort yasası diye uzuyor. Bu hıza yetişeyim derken vertigoya yakalanıyorsunuz resmen. Şimdi bir süreliğine her şeyi bir kenara bırakıp Hüseyin Çelik’e bikaç soru yöneltip, gençlerin korunması hususunda devletin ve kendisinin ne kadar samimi olduğunu, bunları söylerken “kafasının güzel” olup olmadığını, daha doğrusu, insanları aptal yerine koyma cesaretini hangi uyarıcıyı kullanarak kendinde bulduğunu konuşalım.

Yapılan açıklamanın ve yasanın şıklığına bakarmısınız(!) Gençleri korumaya bu kadar hevesliyken, neden üniversitelerde seslerini yükselten öğrencilere tepkisi var devletimizin ve devlet erkanımızın? Yoksa öğrenciler yaşlı mı? Öğrenciler “korunma” kapsamına değilde “yolunma” kapsamına mı giriyorlar? Doğrusu akıllara Platon’un “Devlet” kitabında sorduğu soru geliyor: “Peki, bizi koruyuculardan kim koruyacak? (Quis Custodiet Custotudes?)” Gençlerin tehdidi alkol mü? Hadi canım! Kimsenin kimseyi salak yerine koymaya hakkı yok. Çok değil, bir-iki hafta öncesine dönüp bakalım, öğrenciler joplanırken birileri çıkıp “önce öğrenciler saldırdı, yaralanan polislerimiz var” diyebiliyorken, siz kimi kimden koruyacaksınız ki?

Gençlere “mukayet” olmak isteyenler o kadar samimiler ki anlatamam(!) Baksanıza bunun için silah edinme yaşını 18’e düşürdüler. Bizi alkolden koruyanlar, bizi mermiye meze yapanlarla aynı. Yuh artık! Yuh ki ne yuh... yıllardır, asırlardır yalanlar söylenir, demagojiler yapılır, birileri kandırılmaya, aldatılmaya çalışılır; lakin böyle aleni, böyle çelişik olmazdı. Durum, komik desem komik değil, trajik desem trajik değil, moda laflardan olan, trajikomik desem hiç değil. Durum, bunu yapanlar, söyleyenler gibi bir şey, “tanımsız”.

Hüseyin Çelik basın açıklamasını yaparken kızgındı. Ee haklı tabi, her “reform”a “cumhuriyet elden gidiyor” naraları yükseltiliyor. Bu arada unutmadan söylek gerekiyor, bu yazının derdi, şeriat paranoyası üretmek ve ya bu perspektiften bakanlara katılmak değldir. Alkolün kendisi de değildir. Yalanın daniskalığı üzerine bir doğaçlamadır deyip dönelim paşamızın kalbinin kırılma meselesine. Bakalım ne diyor:

Hüseyin Çelik: “İnsanların alkol tüketimine mani oluyor şeklindeki haberler, bunun da muhafazakar olan hükümetin zihniyeti ile ilişkilendirilmesi kesinlikle doğru değil. Anayasanın, yasaların ve uluslar arası sözleşmelerin hükümlerine dayalı olarak bireyleri ve kamuyu korumayı esas alan düzenlemeler yapılıyor. Bunun esas amacı budur. Bireyi korumak, kamuyu korumak. Mesele bundan ibarettir.”

Biri kamuyu korumak mı dedi?(“kamuyu korumak” bkz. SSGSS. yasası) yanlış duyduk galiba. Çünkü kamunun kendini koruması için artık yeni bir yasası var zaten: “Texas” yasası. Evet, Texas yasası çünkü bir şeylere tepki gösterildimi hemen şu denir ya: “e bakın Avrupada böyle, Amerikada şöyle...” ama bunları söyledikten sonra, bahsedilen avrupada, gençlerin, bırakın yürüyüşlerinin engellenip joplanmaları, parlamento binasını taşlamaları gündemdeydi, üstelik kimsenin burnu bile kanamadı. Eee “Al burdan yak” demezler mi adama? Bizi yanıltmayacak açıklamaları yapması için Mikrofonlarımızı Çelik’e çeviriyoruz:

Hüseyin Çelik: “ABD’de de alkol satın alma yaşı 21. Türkiye’de 18. Dünyanın her yerinde alkol ve sigara ile ilgili bunların üretimi ile ilgili bunların satışı ile ilgili bunların reklamı ile ilgili sunumu reklamı ile ilgili kanunlara veya yönetmeliklerle yapılmış düzenlemeler vardır.”

Son olarak değinmeden geçemeyeceğim bir mevzu daha var: Susrluk! “Ne alakası var kardeşim konumuzla!” seslerini duyar gibiyim. Şöyle ki: Gençleri korumak isteyenler, kamu yararını gözetenler; mafyayla, çetelerle, silah tüccarlarıyla, tetikçilerle, soyguncularla işbirliği yapmayacak! Metropollerin, büyükşehirlerin varoşlarında, yozlaştırmaya yönelik uyuşturucu madde satımını desteklemeyecek, kara para aklamayacak! O bahsedilen 58. madde bunları da kapsıyor. Samimiyseniz bunları yapın; ama yemez. Samimiyseniz silah lobilerinin boyunduruğuna girmeyin; ama yemez. Samimiyseniz “one minute” diyeceğinize en az bir Chavez kadar olup İsrail büyük elçisini sınır dışı edin; ama yemez, yemiyor, yemedi!!!

Mesele, asıl bundan ibarettir!

_____________ Emrah Cevher______________